قرص کافئین چیست؟

به گزارش ایران کروز، کافئین محرکی است که روی سیستم عصبی مرکزی یعنی اعصاب، مغز و نخاع تأثیر می گذارد تا احساس بیداری و هوشیاری بیشتری داشته باشید. اگر برای گذراندن روز به انرژی بیشتری احتیاج دارید، ممکن است از منابع مختلف کافئین مانند قهوه و نوشیدنی های انرژی زا بهره ببرید اما یکی دیگر از گزینه های حاوی کافئین که می توانند جایگزین ترک قهوه شوند، قرص های کافئین هستند.

قرص کافئین چیست؟

قرص های کافئین اگر با توجه به دستورالعمل های بسته سازنده و مشاوره با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی استفاده شوند، بی خطر هستند. بعضی افراد ممکن است از این محصولات فقط برای افزایش انرژی استفاده نمایند اما این مکمل فواید دیگری هم دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قرص های کافئین و فواید، خطرات و موارد مصرف آن به خواندن این مقاله ادامه دهید. در ادامه، توضیح می دهیم که قرص کافئین چیست و چه مزایا و عوارضی دارد.

قرص کافئین چیست؟

کافئین یک داروی محرک است که فعالیت سیستم عصبی مرکزی را بهبود می بخشد. قهوه و چای منابع طبیعی کافئین هستند و تولیدنمایندگان کافئین را به محصولات دیگر مانند نوشابه های گازدار، نوشیدنی های انرژی زا و انرژی بارها اضافه می نمایند. قرص های کافئین ممکن است حاوی اشکال طبیعی یا مصنوعی کافئین باشند. اندازه کافئین موجود در این قرص ها بسته به برند آن ها فرق دارد. در بسیاری از موارد، آن ها حاوی 100 تا 200 میلی گرم در هر قرص هستند. این اندازه بیشتر از بسیاری از فنجان های قهوه و کمتر از بعضی نوشیدنی های انرژی زا است.

کارشناسان تخمین می زنند که سطوح کافئین در محصولات رایج آن به توضیح زیر است:

  • یک چای 226 گرمی حاوی 30 تا 50 میلی گرم کافئین است.
  • یک قهوه 226 گرمی 80 تا 100 میلی گرم کافئین دارد.
  • یک نوشیدنی انرژی زا 226 گرمی حاوی 40 تا 250 میلی گرم کافئین است.

به گفته کارشناسان افراد معمولاً می توانند روزانه 400 میلی گرم کافئین را بدون عوارض جانبی مصرف نمایند.

فواید قرص کافئین

کافئین ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد. البته، بیشتر تحقیقات روی کافئین، اثرات کافئین موجود در قهوه را آنالیز می نمایند. به همین علت، دانشمندان اغلب تفکیک فواید کافئین را از فواید سایر مواد موجود در قهوه مانند آنتی اکسیدان ها، سخت می دانند اما مزایای قرص کافئین چیست؟ مهم ترین این مزایا را در ادامه می خوانید.

افزایش تمرکز و تقویت حافظه

مصرف کافئین راهی محبوب برای بهبود هوشیاری و تمرکز هنگام مطالعه یا کار است. تحقیقات دانشمندان اثربخشی قرص کافئین در این موارد را بالا می دانند. به عنوان مثال، مطالعه ای در سال 2014 اثرات قرص های حاوی 200 میلی گرم کافئین بر حافظه را در 160 بزرگسال آنالیز کرد. محققان با آنالیز نتایج این مطالعه دریافتند که کسانی که در طول یک کار آموزشی قرص های کافئین مصرف می کردند در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف می کردند، 24 ساعت بعد در تست های حافظه بهتر عمل کردند.

بهبود عملکرد ورزشکاران

تحقیقات نشان داده که مصرف کافئین می تواند عملکرد ورزشی افراد را بهبود بخشد، البته اگر اندازه صحیح آن در زمان مناسب مصرف گردد.

مزایای قرص کافئین برای ورزشکاران عبارت اند از:

  • هماهنگی حرکات ورزشی و تمرکز بهتر
  • درد و احساس خستگی کمتر
  • بهبود استقامت در طول تمرینات با شدت بالا

نتایج یک مطالعه صورت گرفته روی 21 ورزشکار نشان می دهد که مصرف کافئین می تواند عملکرد ورزشی را با تأثیر بر قدرت و استقامت عضلانی بهبود بخشد.

با این حال، بعضی از فدراسیون های ورزشی استفاده از کافئین را قبل از مسابقات ممنوع نموده اعلام نموده اند. مصرف تقریباً 500 میلی گرم یا حدود 6 تا 8 فنجان قهوه دم نموده بین 2 تا 3 ساعت قبل از مسابقه برای گرفتن نتیجه مثبت آزمایش مسابقات ورزشی کافی است.

تسکین سردرد و میگرن

مصرف کافئین ممکن است هم میگرن و هم سردردهای تنش زا را کاهش دهد، احتمالاً به این علت که اندازه تحمل شما در برابر درد را کاهش می دهد. به همین علت در بعضی از مسکن ها از این ماده استفاده می گردد تا درد را بهتر تسکین دهند.

با این حال، بعضی از کارشناسان توصیه می نمایند که افراد برای درمان سردرد مصرف کافئین را به حداکثر 2 روز در هفته محدود نمایند. به نظر می رسد که مصرف کافئین 3 بار یا بیشتر در هفته می تواند دفعات بروز سردردهای میگرنی را افزایش دهد. بعلاوه کارشناسان پیشنهاد می نمایند که کسانی که سردردهای مکرر دارند به طور کامل از مصرف کافئین اجتناب نمایند.

کاهش علائم بیماری پارکینسون

بر اساس نتایج به دست آمده در یک مطالعه صورت گرفته در سال 2012، کافئین موجود در قهوه ممکن است به کنترل حرکت در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون یاری کند.

تفاوت قهوه با قرص کافئین چیست؟

بعضی از افراد ترجیح می دهند کافئین مورد احتیاج خود را به شکل قرص مصرف نمایند، در حالی که بعضی دیگر ترجیح می دهند آن را به وسیله قهوه یا چای به دست بیاورند. برای انتخاب میان قرص های کافئین و قهوه باید عواملی را در نظر بگیرید که عبارت اند از:

  • طعم: برای کسانی که از طعم قهوه لذت نمی برند، قرص های کافئین برترین گزینه هستند چون مزایای مشابه همان نوشیدنی را دارند.
  • راحتی مصرف: مصرف قرص های کافئین ممکن است برای کسانی که برای مدت طولانی به دستشویی دسترسی ندارند، از جمله رانندگان اتوبوس و پرسنل امنیتی، راحت تر باشد. بعلاوه، قرص های کافئین دریافت سریع تر کافئین را آسان تر می نمایند. با اینکه این مزیت ممکن است برای بعضی افراد مفید باشد اما خطر مصرف بیش از حد کافئین را نیز افزایش می دهد که باعث اضطراب، ضربان قلب سریع و سایر علائم می گردد.
  • اندازه اسیدی بودن: قهوه اسیدی است و مصرف آن گاهی باعث سوزش سر دل و تشدید علائم رفلاکس معده می گردد. مصرف قرص های کافئین ممکن است برای کسانی که مستعد رفلاکس معده هستند گزینه بهتری باشد اما کافئین موجود آن باز هم می تواند باعث سوزش سر دل در بعضی افراد گردد.
  • سایر مزایای قرص کافئین: قهوه علاوه بر کافئین حاوی سطوح بالایی از آنتی اکسیدان است که مزایای سلامتی بسیار دارد. افرادی که به جای نوشیدن قهوه قرص های کافئین مصرف می نمایند، این تقویت نماینده آنتی اکسیدانی را از دست خواهند داد. از سویی دیگر، قهوه روغن هایی مانند کافستول و کاهوول دارد. مصرف این روغن ها ممکن است سطح کلسترول را در افرادی که زیاد قهوه می نوشند افزایش دهند. قرص های کافئین فاقد این روغن های قهوه هستند و ممکن است این اثرات را نداشته باشند.

عوارض قرص کافئین

مصرف قرص های کافئین ممکن است عوارض جانبی داشته باشد که به عواملی مانند نوع، دوز، دفعات استفاده و تداخلات دارویی بستگی دارد. علاوه براین، مصرف این قرص ها خطراتی مانند مسمومیت با کافئین دارد و ممکن است برای بعضی افراد خطرناک تر از دیگران باشد.

عوارض جانبی قرص کافئین چیست؟

عوارض جانبی مصرف قرص کافئین به اندازه حساسیت شما نسبت به اثرات کافئین و سرعت تجزیه این ماده بستگی دارد. دوزهای بالای کافئین می تواند عوارض جانبی مانند احساس بی قراری، فشار خون بالا و تپش قلب داشته باشد.

در صورت بروز علائم فوق یا در صورت بروز علائم مصرف بیش از حد، باید فوراً با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. علائم مصرف بیش از حد کافئین عبارت اند از:

  • تغییر در هوشیاری
  • گیجی یا توهم
  • سرگیجه
  • تب
  • افزایش تشنگی یا ادرار
  • تحریک پذیری
  • انقباض عضلانی یا تشنج
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • عصبی بودن
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم
  • مشکل در تنفس یا خواب

بعلاوه اگر کافئین را بسیار سریع مصرف کنید، ممکن است سمی باشد. عوارض جدی از جمله تشنج، نیز با مصرف سریع حدود 1200 میلی گرم کافئین ارتباط دارد.

خطرات مصرف قرص کافئین

حتی با اینکه مصرف روزانه 400 میلی گرم کافئین یا حدود چهار یا پنج فنجان قهوه به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می گردد، اما این به این معنی نیست که مصرف این قرص یا نوشیدنی های حاوی کافئین عادتی سالم است. مصرف دوزهای بالاتر کافئین می تواند برای افراد زیر خطرناک باشد:

  • بچه ها و نوجوانان
  • افرادی که باردار یا شیرده هستند
  • افراد مبتلا به یک بیماری خاص یا مزمن زیرا بعضی شرایط و داروها می توانند افراد را نسبت به اثرات کافئین حساس تر و آسیب پذیرتر نمایند.

مصرف دوزهای بالای کافئین نیز می تواند کشنده باشد. در واقع، مصرف مکمل هایی که از کافئین خالص و بسیار غلیظ به شکل مایع یا پودر درست شده و کارشناسان سلامت آن ها را تأیید ننموده اند، خطرناک است.

قرص کافئین برای چه افرادی مناسب است؟

قرص کافئین را هر کسی می تواند مصرف کند مگر اینکه شرایط و مسائل خاصی داشته باشد که عبارت اند از:

  • اضطراب
  • مسائل گوارشی مانند سوزش سر دل
  • بیماری قلبی یا ضربان قلب نامنظم
  • مسائل مربوط به کلیه
  • مسائل مربوط به کبد
  • تشنج

بعلاوه، اگر تا به حال هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید. بعلاوه اگر انواع دیگری از آلرژی مانند آلرژی به غذاها، رنگ ها، مواد نگهدارنده یا حیوانات دارید، به کارشناس مراقبت های بهداشتی یا پزشک خود اطلاع دهید. برای خرید محصولات بدون نسخه نیز برچسب یا ترکیبات بسته آن را با دقت بخوانید.

دوز بی خطر قرص کافئین چیست؟

طبق گفته کارشناسان، بزرگسالان سالم معمولاً می توانند این قرص را تا 400 میلی گرم در روز بدون عوارض جانبی منفی مصرف نمایند. این اندازه برابر با دو تا چهار قرص کافئین است، بسته به اینکه هر کدام چند میلی گرم از این ماده را در خود دارد.

اگر هر یک از شرایط یا مسائلی که قبلاً در خصوص آن ها توضیح دادیم را دارید، قبل از مصرف قرص های کافئین با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا پزشک صحبت کنید. هیچ سطح مطمئنی از کافئین برای بچه ها و نوجوانان وجود ندارد و کارشناسان مصرف مواد غذایی و مکمل های حاوی کافئین را برای بچه ها و نوجوانان توصیه نمی نمایند.

تداخلات دارویی

اگرچه بعضی داروها به هیچ وجه نباید با هم استفاده شوند، در بعضی موارد ممکن است دو داروی مختلف با هم مصرف شوند، حتی اگر امکان تداخلات دارویی وجود داشته باشد. در این موارد، پزشک شما ممکن است دوز داروهای مصرفی شما را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری که ضروری است را انجام دهد. بنابراین، اگر قرص کافئین مصرف می کنید باید پزشک یا کارشناس بهداشت شما از این موضوع مطلع گردد. استفاده از این دارو با هر یک از داروهای ریوسیگوات و ویلوکسازین، توصیه نمی گردد. پزشک شما در صورت اطلاع از مصرف قرص کافئین به وسیله شما ممکن است تصمیم بگیرد که شما را با این داروها درمان نکند یا بعضی از داروهای دیگری را که مصرف می کنید تغییر دهد.

مصرف هم زمان قرص کافئین با هر یک از داروهای زیر هم معمولاً توصیه نمی گردد اما ممکن است در بعضی موارد مورد احتیاج باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر دهد. این داروها عبار ت اند از:

  • کاپماتینیب
  • کاربامازپین
  • گیووسیران
  • Iobenguane I 131
  • پیکسانترون
  • ژنریک

بعلاوه بعضی از انواع مکمل های کافئین را نباید در زمان خوردن غذا یا انواع خاصی از خوراکی ها یا کمی پس از خوردن آن ها مصرف کرد زیرا ممکن است تداخلاتی در مصرف آن ها ایجاد گردد. استفاده از الکل یا تنباکو همراه با بعضی از انواع قرص کافئین نیز ممکن است باعث بروز تداخلاتی گردد.

روش نگهداری از قرص کافئین

  • این قرص باید دور از دسترس بچه ها و حیوانات خانگی نگهداری گردد.
  • در دمای اتاق بین 15 تا 30 درجه سانتی گراد (59 تا 86 درجه فارنهایت) نگهداری گردد. از قرار گرفتن این قرص در معرض گرمای شدید خودداری کنید. از آن در برابر رطوبت محافظت کنید. پس از اتمام تاریخ انقضا نیز قرص های مصرف نشده را دور بریزید.

کلام آخر

اگر به فکر افزایش انرژی خود هستید و نمی خواهید قهوه بنوشید، قرص های کافئین گزینه ای مناسب برای شما هستند. بعضی از مزایای مصرف این قرص ها مانند بهبود عملکرد ورزشی افراد یا کاهش مصرف قند سبب شده تا بسیاری از مردم به مصرف آن ها فکر نمایند. با این حال، در صورت مصرف بیش از حد کافئین، ممکن است دچار عوارض جانبی مانند ضربان قلب سریع، بی قراری و عصبی شدن بشوید. اگر می خواهید قرص های کافئین را امتحان کنید، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مراکز بهداشت یا پزشک خود مشورت کنید. آن ها می توانند در تشخیص اینکه آیا می توانید قرص کافئین را مصرف کنید یا نه و اینکه چه اندازه از این قرص را می توانید مصرف کنید به شما یاری نمایند.

منابع: verywellhealth , my.clevelandclinic , health

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 23 آبان 1403 بروزرسانی: 23 آبان 1403 گردآورنده: soldinfinity.com شناسه مطلب: 45

به "قرص کافئین چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قرص کافئین چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید